Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης 10, 19009 Ραφήνα
Τηλ: 22940-24355, Fax: 22940-26261, email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Αγαπητέ Γονέα,
Ο Δήμος μας, ως μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων -Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λαμβάνει μέρος σε ένα ευρύ πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής που πραγματοποιείται στην χώρα μας, κατόπιν Συμφώνου Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας (δια του αρμοδίου Υφυπουρνού κ. Θεόδωρου Παπαθεοδώρου) και του ΕΔΔΥΠΠΥ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά των σχολείων που προτείνονται από το Υπουργείο Παιδείας θα εξετασθούν στο σχολείο από εθελοντές ιατρούς του Δήμου μας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών.


Η εξέταση περιλαμβάνει τον βασικό παιδιατρικό έλεγχο ΟΛΩΝ των μαθητών (screening) ώστε να παραπεμφθούν τα παιδιά υψηλού κινδύνου στον παιδίατρο τους ή σε δομές κοινωνικών ιατρείων των Δήμων σε περίπτωση που λόγω οικονομικής δυσχέρειας, τα παιδιά αυτά δεν έχουν σταθερή ιατρική παρακολούθηση και είναι παραμελημένα.
Οι ειδικότητες που θα εξετάσουν τα παιδιά του κάθε σχολείου είναι: Παιδίατρος, Ορθοπαιδικός και Οδοντίατρος
Ο παιδίατρος:
1) ελέγχει την εμβολιαστική κάλυψη του μαθητή από το Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού
2) μετρά το Υψος και το Βάρος του μαθητή και καταγράφει το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΓ)
3) μετράει την Αρτηριακή Πίεση του μαθητή και τις σφύξεις
4) εξετάζει το μαθητή κλινικά σε τρία σημεία: εξέταση τραχήλου, ακρόαση καρδιάς και ακρόαση πνευμόνων
5) ελέγχει με κατάλληλους πίνακες στα 5 μέτρα την οπτική οξύτητα του μαθητή και παρατηρεί τυχόν στραβισμό
Αναμενόμενος χρόνος εξέτασης ανά μαθητή (με τη συνδρομή του υπεύθυνου εκπαιδευτικού): 10 λεπτά
Ο ορθοπαιδικός: 
ελέγχει ανισοσκελίες, κύφωση, σκολίωση, λόρδωση ή άλλα σκελετικά προβλήματα
Αναμενόμενος χρόνος εξέτασης ανά μαθητή (με τη συνδρομή του υπεύθυνου εκπαιδευτικού): 2 λεπτά
Ο οδοντίατρος: |
ελέγχει υγιεινή, οδοντοφυΐα, ούλα, τερηδόνα, ορθοδοντικά προβλήματα
Αναμενόμενος χρόνος εξέτασης ανά μαθητή (με τη συνδρομή του υπεύθυνου εκπαιδευτικού): 2 λεπτά

 

Ο σκοπός της προληπτικής εξέτασης των μαθητών είναι:
α) να καταγραφούν οι εμβολιαστικές ανάγκες σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού, και
β) να διαγνωσθούν έγκαιρα νοσήματα ή προβλήματα που δεν διελαύνουν απαρατήρητα,
με σκοπό την παραπομπή των παιδιών υψηλού κινδύνου στο θεράποντα παιδίατρο τους ή -για τις ευπαθείς ομάδες- στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων σας ή στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ.
Για κάθε μαθητή που εξετάζεται, θα δημιουργείται μια ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ, με τη μορφή πιστωτικής κάρτας στην οποία θα αναγράφονται ονοματεπώνυμο και ΑΜΚΑ μαθητή (εφόσον υπάρχει, αλλιώς ημ/νία γέννησης) ώστε να υπάρχει ένας ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ που να αντιστοιχίζεται με το πληροφορικό σύστημα. Ο αριθμός αυτός θα δίδεται από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό στους μαθητές την ίδια ή τις επόμενες ημέρες από την εξέταση.
Επίσης θα δημιουργηθεί μια προτυποποιημένη φόρμα η οποία θα απευθύνεται στον θεράποντα παιδίατρο του μαθητη. Στη φόρμα αυτή θα καταγράφονται τα δημογραφικά στοιχεία και τα ευρήματα της προληπτικής ιατρικής εξέτασης του μαθητή, η οποία θα παραδίδεται στον γονέα/ κηδεμόνα ή στον αρμόδιο εκπαιδευτικό ανάλογα με την επιθυμία του πρώτου.
Η ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ θα αρχειοθετείται και σε ηλεκτρονική μορφή, ώστε να παραπέμπει σε ένα απλό πληροφοριακό σύστημα με τα παραπάνω στοιχεία και στο οποίο ο μαθητής θα αναγνωρίζεται με βάση τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ που θα έχει στην ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ.
Κατόπιν αυτών, εφόσον επιθυμείτε την συμμετοχή του παιδιού σας στο ανωτέρω πρόγραμμα, σας παρακαλούμε να δώσετε την έγγραφη συγκατάθεση σας, συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που σας στέλνουμε. Χωρίς αυτή την έγγραφη συγκατάθεση σας, το παιδί σας δεν μπορεί να εξετασθεί. 
Την ημέρα της εξέτασης, το παιδί σας πρέπει να έχει μαζι του οπωσδήποτε, το Ατομικό Βιβλιάριο Υγείας
Επίσης, είναι προτιμότερο να παρευρίσκεστε προσωπικά κατά την διάρκεια της εξέτασης του παιδιού σας ή, επί αδυναμίας, να εξουσιοδοτήσετε γι' αυτό τον δάσκαλο του. 
Για τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα ενημερωθείτε εγγράφως. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ 

Πρόεδρος ΙΣΑ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Δ/ΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΧΑΡΤΖΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ